Kotlety pożarskie po szwajcarsku

Kotlety pożarskie po szwajcarsku

      Składniki ;

  • 250 gram mięsa z piersi kurczaka
  • 300 gram cielęciny
  • suszony czosnek , szczypiorek , natka pietruszki , pół posiekanej cebulki
  • garść utartego sera parmezan
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • oliwa oraz masło klarowane do smażenia

    Wykonanie ;

Bardzo soczyste kotlety i jednocześnie chrupiące z zewnątrz to właśnie kotlety pożarskie . Mięso na kotlety powinno być siekane – ja lekko przekręciłam w blenderze , tak żeby były kawałki drobnej wielkości .  Do mięsa dodaję suszony czosnek – tak na czubku noża , posiekany szczypiorek , natkę i cebulkę – szalotkę . Dodaję garść sera parmezan zamiast bułki – można dać inny , oraz duże jajko . Masę dobrze wyrobić , żeby mięso było kleiste i jednolicie wyrobione . Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu na patelni z oliwą i masłem klarowanym na złoty kolor . Można podać z sosem lub bez , są tak pyszne i soczyste , że znikają w mig . U mnie były klasycznie podane  z marchewką z groszkiem oraz z ziemniakami z wody .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *