Kotlety z marchewki gotowanej
Składniki ;
- 4 marchewki – mogą być z rosołu , ale nie rozgotowane
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki gryczanej lub zwyklej
- 2 łyżki bułki tartej do masy
- bułka tarta do panierki
- 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól , pieprz z młynka
- trochę posiekanej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
Wykonanie ;
Takie kotleciki są pyszne i szybkie w wykonaniu . Gdy chcesz zjeść coś lekkiego a przy tym ciekawego w smaku to polecam te kotleciki marchewkowe , nawet na diecie . Ostudzone marchewki drobno posiekać nożem lub jak ja – robotem . To mają być drobne kawałki , nie masa . Wbijamy jajko , dodajemy obie mąki , trochę bułki tartej , natkę , czosnek ,gałkę muszkatołową , sól i pieprz z młynka . Masa ma być dość zwarta . Wszystko dobrze wymieszać , spróbować i lepić kotleciki , które następnie obtaczać w bułce tartej . Może to być też bułka zmieszana z płatkami kukurydzianymi , żeby były bardziej chrupiące . Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwce na złoty kolor . Podawać z sosem tatarskim i z ryżem lub kaszą . Ja miałam ryż z soczewicą . W ten sposób mamy obiadek wegetariański .