Krewetki i przegrzebki z sosem koktailowym
Składniki na dwie osoby ;
- 8 przegrzebków z koralem , jeśli dostaniecie
- 12 – 14 gambasów – dużych krewetek
- 2 łyżki masła ziołowo – czosnkowego
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka pasty z citroneli ( u chinczyka jest )
- 2 łyżki sosu sojowego swet -jest gęsty i słodkawy
- sól i pieprz cayenne
- makaron ryżowy
Sos koktailowy ;
Po dużej łyżce majonezu cytrynowego oraz keczupu i 60 ml~ porto czerwonego . Wszystko wymieszać , jak jest za blady sos , dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i odstawić do lodówki na pół godzinki .
Wykonanie ;
Lekkie danie na obiad czy kolację tak zimą czy latem , zawsze smakuje wybornie . Krewetki sparzyć w wodzie , obrać zostawiając tylko ogonki . Obsmażyć na ziołowym maśle na szybko . Dodać kapary , pastę cytrynową z citroneli , natkę i trochę sosu sojowego swet . Zmniejszyć ogień do minimum . Na drugiej patelni na pozostałym maśle obsmażamy przegrzebki z jednej strony 1,5 minuty , a z drugiej 2 minuty . Czas smażenia jest istotny ,ponieważ w ten sposób rozpływają się w ustach a inaczej będą gumowate . Makaron ryżowy ugotować 4 minuty – jak na opakowaniu napisali . Odcedzić i dodać do krewetek , na wierzch przełożyć przegrzebki . Dosmaczyć solą i pieprzem oraz zieloną natką i sosem sojowym według gustu . Podawać na podgrzanych talerzach , żeby cieszyć się smakiem . Obok sos koktailowy i lampka wina obowiazkowo . Ten sos pasuje do wszystkich ryb , więc zawsze mam składniki w domu – najważniejsze to czerwone porto .