Królik w białym winie z kurkami
Składniki ;
- 1 królik
- 0,5 kg kurek
- czubata łyżka masła
- 1 szklanka wina białego
- śmietana – pół szklanki
- 1 cebula
- sól , sporo pieprzu i kilka ziaren jałowca
- 4-5 łyżek oliwy
Wykonanie ;
Królika podzielić na porcje . Na patelni rozgrzać połowę oliwy i połowę masła . Obsmażyć królika na złoty kolor . Przełożyć do garnka . Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka . Przełożyć do garnka . Na oddzielnej patelni obsmażyć kurki na pozostałym maśle i oliwie . Wszystko połączyć w garnku . Dodać sól , pieprz oraz ziele jałowca . Podlać szklanką wina , dusić pod przykryciem . Gdy mięso jest miękkie wyłączyć ogień i dodać śmietany . Podawać z kluskami . Tutaj są szpecle , ale mogą być śląskie czy kopytka .