Królik w białym winie z kurkami

Królik w białym winie z kurkami

   Składniki ;

  • 1 królik
  • 0,5 kg kurek
  • czubata łyżka masła
  • 1 szklanka wina białego
  • śmietana – pół szklanki
  • 1 cebula
  • sól , sporo pieprzu i kilka ziaren jałowca
  • 4-5 łyżek oliwy

    Wykonanie ;

Królika podzielić na porcje . Na patelni rozgrzać połowę oliwy i połowę masła . Obsmażyć królika na złoty kolor . Przełożyć do garnka . Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka . Przełożyć do garnka . Na oddzielnej patelni obsmażyć kurki na pozostałym maśle i oliwie . Wszystko połączyć w garnku . Dodać sól , pieprz oraz ziele jałowca . Podlać szklanką wina , dusić pod przykryciem . Gdy mięso jest miękkie wyłączyć ogień i dodać śmietany . Podawać z kluskami . Tutaj są szpecle , ale mogą być śląskie czy kopytka .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *