Zupa krem z groszku z jajkiem przepiórczym

Zupa krem z groszku z jajkiem przepiórczym

    Składniki ;

  • sadzone jajka przepiórcze – 1 sztuka na talerz zupy
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 4 szklanki zielonego groszku
  • 2 duże łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • lubczyk,natka pietruszki
  • sól , kolorowy pieprz oraz 1 łyżeczka cukru do smaku
  • szklanka śmietany kremówki

    Wykonanie ;

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle dodając pod koniec posiekany czosnek . Dodać groszek , posiekaną natkę i lubczyk – około 3 dużych łyżek razem . Zalać bulionem i pogotować około 15 minut . Po tym czasie przetrzeć zupę przez sito , dodać sól , pieprz i cukier do smaku . Zupa powinna być gęsta . Usmażyć jajka przepiórcze na patelni , która nie wymaga tluszczu aby nie zmienić smaku zupy . Delikatnie położyć jajko do każdego talerza  na zupie podsypując kolorowym pieprzem , natką i lubczykiem . Aby mieć ładny kolor zupy można przed gotowaniem wrzucić groszek do wrzątku z gazowanej wody i szybko ostudzić w lodowatej wodzie . Nastepnie juz kolor zostanie zielony .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *