Sałatka Cezar z sosem

Sałatka Cezar z sosem

     Składniki na sałatkę dla 4 osób ;

  • 1 sałata lodowa pokrojona w kostkę
  • 4 jajka na twardo
  • 60-75 dkg polędwiczek z kurczaka
  • 16 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 mniejsze pomidory
  • garść parmezanu grand padano pokrojonego w plasterki
  • 8 kromek pieczywa grilowanego – tutaj dałam ciabatę
  • 2 łyżki ziół greckich sałatkowych lub prowansalskich
  • sól , pieprz kolorowy z młynka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki na sos ;

  • 4 duże łyżki majonezu cytrynowego
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego light – naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 duża łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól , pieprz kolorowy z młynka
  • 4-6 łyżek utartego parmezanu grand padano

    Wykonanie ;

Jajka ugotować na twardo i ostudzić . Polędwiczki posypać 1 lyzka greckich ziol , sola i pieprzem z młynka . Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i dobrze wszystko wymieszać . Odstawić na godzinkę do lodówki . Po tym czasie rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smażyć polędwiczki na zloty kolor z każdej strony . Wystudzić . Przed podaniem układamy sałatę na talerzu , po 1 jajku i pomidorze pokrojonym na ćwiartki oraz polędwiczki , posypujemy resztą ziół , plasterkami parmezanu i oliwkami pokrojonymi w plasterki . Kromki pieczywa zgrilować w tosterze lub na patelni , ułożyć na talerzu . Czosnek posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami sosu . Ja sos podaję oddzielnie w sosjerce ,ponieważ są osoby które lubią bardziej lub mniej pikantną sałatkę . Jest to idealne danie na kolację przy akompaniamencie białego chłodnego wina bedzie to prawdziwie wykwintna kolacja .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *