Kurczak pieczony z ananasem i wiśniami

Kurczak pieczony z ananasem i wiśniami

     Składniki ;

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu
  • pół szklanki oliwy
  • puszka ananasów w krążkach w zalewie naturalnej
  • mały słoiczek wisienek – takich jak na tort
  • sól , pieprz , przyprawa do kurczaka na grilla

    Wykonanie ;

Bardzo prosty przepis , ale efekt murowany , gdy goście mają przyjść . Nawet dla siebie warto zrobić , smakuje nieziemsko – gwarantuję wielkie Wow . W zasadzie jest to próba , aby zrobić w ten sposób indyka na święta . Kurczaka nacieramy oliwą i przyprawą do kurczaka , wg. gustu dodajemy sól i pieprz . Pieczemy na turboobiegu  lub na pozycji grill do niepełnej miękkości . Gdy już czubek noża wchodzi w rumiane mięsko – wyjmujemy go z piekarnika . Nadziewamy wisienki na wykałaczki i każdą wbijamy przez krążek ananasa , żeby się trzymały ananasy . Polewamy sokiem z ananasa i z wisienek , ale nie za dużo i dopiekamy jeszcze 15 minut . Te wisienki są w zalewie o smaku dawniejszego dodatku do tortów – karmelizowanego tataraku , więc poezja smaków zapewniona . Podawać z ryzem lub frytkami i sałatką jak kto lubi do kurczaka . Należy pamiętać , że jest to kurczak słodko – pikantny i nie wszystkie dodatki do tego pasują . Białe , chłodne wino bardzo wskazane do obiadu . Nie powiem ile kurczaka na osobę , bo szybko znika .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *