LEKKIE CIASTECZKA CYTRYNOWE
Składniki ;
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 płaskie łyżki cukru + 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania – u mnie waniliowy
- 1,5 łyżki skórki otartej z cytryny + 10 kropli zapachu cytrynowego
- 2 łyżki cytryny kandyzowanej drobniutko pokrojonej – opcjonalnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki miękkiego masła lub margaryny
- 1 rozbełtane jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie ;
Lekkie , szybkie ciasteczka cytrynowe , które pokochacie od pierwszego kęsa . Ciasto można zagnieść nawet kilka dni wcześniej i trzymać w woreczku w lodówce – wtedy smak jest bardziej intensywny . Normalnie trzymamy w lodówce od 6 do 12 godzin minimum .
Mąkę , cukier , 3 łyżki cukru pudru skórkę cytrynową , sok z cytryny , sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce . Dodać masło i mieszać łyżką aż będą grudki . Dodać jajko i wyrobić ręką na gładko – ja to robię w rękawiczce jednorazowej – ciasto wtedy łatwiej odchodzi po wyrobieniu . Uformować jednolitą kulę , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin , a najlepiej do jutra . Można rozwałkować dość cienko i wykrawać ciasteczka świąteczne lub lepić kuleczki wielkości orzecha i rozpłaszczać widelcem . Pieczemy w temp.175 st.C. przez 10 – 11 minut tylko na złoty kolor . Trzeba pilnować piekarnika . Mają być złociste z wierzchu i mięciutkie wewnątrz . Smak i zapach nieopisany . Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem waniliowym lub zwykłym – jaki masz w domu .
Piszcie jakie są wasze wrażenia po zjedzeniu tych ciasteczek .