łosoś pieczony z fasolką
Składniki ;
- po 200 gram polędwicy z łososia na osobę
- po 200 gram zielonej fasolki
- oliwa z oliwek do polania
- sok z limonki przed podaniem
- pieprz z młynka świeżo mielony oraz ciut soli
Wykonanie ;
Porcje ryby oprószyć pieprzem na folii aluminiowej . Fasolkę obgotować 10 minut , odcedzić i dodać do ryby obok . Wszystko skropić oliwką , a tylko fasolkę posolić . Jeśli nie robicie do tego pieczonych ziemniaków to można skroić 1 cebulkę i posypać na wierzchu . Folię zamykamy niezbyt szczelnie po bokach i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 st. C. na turboobiegu przez 15 minut . Mięso z łososia nie powinno być zbyt przepieczone , ponieważ jest suche . Tutaj podałam z ziemniakami pieczonymi w ziołach – przepis na blogu . Przed samym podaniem rybę można skropić sokiem z limonki lub podać obok majonez cytrynowy .