Naleśniki na majonezie z szynką i serem emmental
Składniki ;
- 3/4 l. dobrze ciepłej wody
- 2 czubate łyżki majonezu
- 12 dużych łyżek mąki
- 2 jajka L
- pół malutkiej łyżeczki soli
- 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
- oliwka do wysmarowania patelni pod pierwszy naleśnik
Składniki na farsz ;
- 8 czubatych łyżek utartego sera
- 3 duże plastry szynki z tluszczykiem
- 2 – 3 łyżki śmietany
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie ;
Naleśniki na majonezie są mięciutkie , nie obsychają jak inne na drugi dzień . Elastycznie sie zawijają z każdym farszem . Jeśli zechcecie zrobić na słodko , wystarczy dodać cukru oraz cukru waniliowego . Rozbeltać jajka z solą , dodać ciepłą wodę , majonez i mąkę . Ucierać trzepaczką lub robotem do uzyskania gładkiej masy . Na końcu wlać rozpuszczone masło . Ciasto będzie kremowe i gładkie . Patelnię dobrze rozgrzać i wysmarować oliwką tylko do pierwszego naleśnika , potem już nie dajemy oliwy . Po usmażeniu naleśników na złoty kolorek przygotować farsz z sera utartego emmental oraz szynki szwardzwalckiej lub innej z wyraźnym smakiem . Aby skleić składniki dodaję śmietany a na końcu natkę pietruszki . Nadziać naleśniki . Ja je odgrzewam w mikrofali , żeby nie były za ciężkie kalorycznie . Można opanierować i podsmażyć na tłuszczu , tutaj już jak kto lubi tak wykończy swoją potrawę . Podaję do nich sałatę z sosem winegret oraz kieliszek wina czerwonego wytrawnego np. Cote du Rhon .