Naleśniki z mąki żytniej razowej
Składniki ;
- szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
- 7 dużych łyżek mąki żytniej razowej
- 2 łyżki mąki pszennej – opcjonalnie
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- konfitura wisniowa do posmarowania
Wykonanie ;
Z ciekawości sięgnęłam po tą mąkę na naleśniki . Przyznam , że byłam mile zaskoczona smakiem . W misce rozbiłam jajko z mlekiem , solą i cukrem waniliowym . Połączyłam z mąką i sodą . Odstawiłam na około pół godziny , żeby mąka napęczniała . Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – należy dosypać jeszcze mąki . Na niewielkiej ilości oleju smażyłam z każdej strony na złoty kolor . Konfiturę mam jeszcze swoją z zeszłego roku , dlatego jej użyłam . Z tej porcji wyszło mi 5 sporych naleśników , akurat na podwieczorek .