Naleśniki z mąki żytniej razowej

Naleśniki z mąki żytniej razowej

      Składniki ;

  • szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
  • 7 dużych łyżek mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki mąki pszennej – opcjonalnie
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • konfitura wisniowa do posmarowania

    Wykonanie ;

Z ciekawości sięgnęłam po tą mąkę na naleśniki . Przyznam , że byłam mile zaskoczona smakiem . W misce rozbiłam jajko z mlekiem , solą i cukrem waniliowym . Połączyłam z mąką i sodą . Odstawiłam na około pół godziny , żeby mąka napęczniała . Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – należy dosypać jeszcze mąki . Na niewielkiej ilości oleju smażyłam z każdej strony na złoty kolor . Konfiturę mam jeszcze swoją z zeszłego roku , dlatego jej użyłam . Z tej porcji wyszło mi 5 sporych naleśników , akurat na podwieczorek .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *