Nalewka Cytrynowo – Imbirowa na miodzie

Nalewka Cytrynowo – Imbirowa na miodzie

     Składniki ;

  • 10 cytryn
  • 30 dkg czystego imbiru
  • litr spirytusu
  • 0,7 l. wódki Russian ,lub innej dobrej jakości
  • 500 gram miodu spadziowego
  • pół szklanki wody do popłukania słoika po miodzie

    Wykonanie ;

Bardzo lubię dobre nalewki ,które za razem leczą dlatego też proponuję tutaj coś dla ciała i dla ducha . Jest to ekonomiczna nalewka , ponieważ nic się praktycznie nie zmarnuje . Koszt początkowy jest spory , jednak szybko się zrekompensuje . Cytryny zalać wrzątkiem na 2 minutki , odcedzić i dobrze wyszorować . Odciąć końcówki , 3 obrać ze skórki . Pokroić w kostkę i koniecznie wyrzucić wszystkie pestki . Wkładamy do słoja dodając obrany i pokrojony w plastry imbir . Zalać spirytusem , wódką i miodem . Można też dać pół na pół miód z cukrem . Moje założenie było takie , że to ma rozgrzać i leczyć w razie potrzeby w czasie przeziębienia . Do słoiczka po miodzie wlać trochę letniej przegotowanej wody , wymieszać i przelać do słoja . Dobrze wymieszać i odstawić w ciemne , ciepłe miejsce . Pokrywki nie dokręcać , zeby jednak ciut powietrza dochodziło . Mieszać raz na dzień . Pozostawić najmniej 2 miesiące . Potem zlać , przefiltrować do butelek , a cytryny z imbirem odłożyć oddzielnie . Można je wykorzystać do ciast lub herbatki w chłodny wieczór . Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 3 – 4 miesiące . Jest możliwość , że nie dostoi , ale trzeba próbować . Życzę smacznego degustowania z umiarem oczywiście .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *