Ośmiorniczki po prowansalsku z makaronem tagliatelle

Ośmiorniczki po prowansalsku z makaronem tagliatelle

    Składniki do gotowania dla 4 osób ;

  • 4 ośmiornice ~1,4 kg.
  • 3-4 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

    Składniki na sos ;

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów bez skórki
  • 1 nieduża ścisła cukinia
  • garść malutkich marchewek – dałam mrożone
  • garść zielonego groszku – dałam mrożony
  • duża łyżka siekanego czosnku
  • 1 duża łyżka ziół prowansalskich
  • 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz kolorowy z młynka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 250 gram makaronu tagliatelle ( 4-jajecznego)

    Wykonanie ;

Oczyszczone ośmiornice zalać wodą w dużym garnku , dodać pozostałe składniki i posolić jak ziemniaki . Gotować godzinę pod przykryciem od zagotowania . Sprawdzić widelcem – muszą być mięciutkie . Zostawić w garnku . Pomidory sparzyć i obrać ze skóry . Cebulę pokroić w plastry , zeszklić na oliwie . Dodać pokrojone w kostkę pomidory i cukinię oraz marchewkę , groszek i czosnek . Dodać przyprawy i poddusić tylko do momentu kiedy jarzyny sa jeszcze lekko chrupiące . Wylączyć ogień . Odłożyć 1/4 jarzyn do oddzielnego garnka i zmiksować blenderem . Przetrzeć przes sitko . Dodać do tego śmietanę , jesli trzeba dodac pieprzu i soli . Tagliatelle ugotować wg.przepisu na opakowaniu . Na talerzu ukladamy makaron , jarzyny i ośmiorniczki . Polać sosem smietanowym . Proponuję podgrzać talerze do tego dania aby dłużej delektować się smakiem tej wspaniałej potrawy . Wino białe lub różowe jest nawet wskazane do tego dania . Ja swoje ośmiornice kupiłam świeże i czyste u sprzedawcy ryb na bazarze . Z mrożonych też będziecie zadowoleni , ale czas gotowania może być inny .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *