Paëla – czyli risotto z owocami morza i kurczakiem

Paëla – czyli risotto z owocami morza i kurczakiem

     Składniki na 2 osoby ;

  • 350 gram okrągłego ryżu na risotto
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki oliwki z oliwek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego , może być z kostki BIO
  • 4 górne części skrzydelek kurczaka
  • 1 połówka piersi z kurczaka ze skórą
  • 300 gram owoców morza
  • 6 dużych małży ze skorupą
  • 200 gram dużych  krewetek
  • 60 gram kiełbasy chorizzo w plasterki
  • 150 gram boczku w kostkę
  • 4 langustiny – duże krewetki
  • 1 cebula , 1 ząbek czosnku  , 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 pikantna papryczka
  • 2 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory
  • sól , pieprz , pieprz cayenne oraz porcja szafranu
  • 1 średnia puszka groszku konserwowego

    Wykonanie ;

Danie Hiszpanskie  czy portugalskie zawsze zachwyca smakiem i kolorami . Paëla zastepuje naszego grilla z przyjaciolmi w ogrodzie . Za każdym razem smakuje trochę inaczej , ale to ilość i jakość składników decyduje . Większość składników posiadamy w domu . Dokupujemy tylko te najważniejsze i zaczynamy przygodę z Paëlą . Najważniejsze to żeby ryż do końca został lekko al – dente . Ja to robię w woku i taki oto efekt jak na obrazku . W woku lub dużym garnku rozgrzać olej , wrzucić boczek , cebulę i czosnek posiekany , obsmażyć powoli 5 minut . Wrzucić ryż , pomidory , wino , a także chorizzo , papryczkę , kawałki kurczaka i owoce morza . Mieszać na dość sporym ogniu , w razie potrzeby podlewać bulionem . Bulion powinien się wchłaniać całkowicie w ryż .Po zagotowaniu dodajemy przyprawy włącznie z szafranem . Duże krewetki gambasy ugotować oddzielnie we wrzątku z solą . Pod koniec dodać do garnka duże małże ,żeby się otworzyły , Mieszać często , aby ryż się nie kleił – ziarenka muszą być twardawe , ponieważ po wyłączeniu ognia nasza potrawa jeszcze dochodzi w cieple . Dodać puszkę zielonego groszku . Na wierzchu układamy duże krewety i małże do dekoracji  , można tez podać ćwiartki cytryny . Białe wino aż się uśmiecha do takiego dania , nie żałujcie sobie .  Danie zawsze do podzielenia się i dobrego nastroju gwarantowane .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *