Pasztet z królika w galarecie
Składniki na pasztet ;
- 1 mały królik około 1,5 kg z wątróbką
- 30 dkg podgardla
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżki gałki muszkatołowej
- sól i dużo pieprzu
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren jałowca
- oliwa do wysmarowania formy
- 2 kajzerki
- 3 jajka L
Składniki na galaretkę ;
- 4 łyżeczki żelatyny
- po 6 winogron na każdą tackę
- po 1 pomidorku
- sól i pieprz oraz listki bazylii do dekoracji
Wykonanie ;
Królika oraz podgardle poporcjować i ułożyć w naczyniu do zapiekania z pokrywką czyli tzw.gęsiarce . Posypać dobrze solą i pieprzem . Ułożyć na tym listki , ziarna jałowca i cebulę grubiej pokrojoną oraz czosnek . Podłać pół szklanki wody i zapiec w piekarniku przez godzinę w temp. 180st.C. Po wyłączeniu piekarnika włożuć kajzerki do naczynia aby nasiąkły powstałym sosem . Wystudzić , obrać z kości i zmielić wszystko co najmniej 2 razy na pasztet . Dodać jajka ,gałkę muszkatołową oraz sól i dużo pieprzu – naprawdę ma być wyczuwalny . Wszystko wymieszać . Formę wysmarować tłuszczem . Pasztet ułożyć na 3/4 wysokości , z wierzchu posmarować oliwą . Zapiekać 30 minut na turboobiegu w temp.200st.C. Najlepiej na drugi dzień po upieczeniu zrobić galaretkę z 4 łyżeczek żelatyny oraz 400 ml. wody z solą i pieprzem . Układać plastry pasztetu na tacki z wyższym brzegiem niż płaski talerz . Winogrona pokroić na połówki a pomidora na półplastry i udekorować . Zalać tężejącą galaretką , zostawić do ostygnięcia . Swietnie smakuje z sosem tatarskim lub sosem curry .