Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

      Składniki na pieczeń ;

  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 szalotki posiekane
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka do mięsa
  • 3 jajka na twardo
  • sól , pieprz , suszony czosnek i mielony listek laurowy
  • pomidor
  • olej do posmarowania papieru i mięsa z wierzchu

    Wykonanie ;

Ugotować 3 jajka na twardo i ostudzić . Najlepiej dzień wczesniej . Posiekać natkę pietruszki , szalotkę , czosnek . Dodać do mięsa . Dodać 2 jajka oraz namoczoną wcześniej kajzerkę ( ja moczę w mleku i nie odciskam za mocno ) Dosmaczyć solą , pieprzem , listkiem w proszku oraz jak ktoś lubi jeszcze suszonym czosnkiem . Do formy wyłożyć papier i posmarować olejem . Wyłożyć połowę dobrze wymieszanego mięsa . Obrać jajka na twardo , ściąć im dupki i ułożyć po długości pieczeni . Można dać więcej jajek . Przykryć drugą częścią mięsa , posmarować olejem i uformować wałek ręką . Pomidora pokrojonego w plastry ułożyć na pieczeni . Posypać suszonym czosnkiem i natką pietruszki . Piec na turboobiegu przez okolo 1,5 godziny na 200 st.C. Ja podaję ze szpinakiem na śmietanie oraz ziemniakami z wody . Taka ilość wystarcza na 6 – 8 osób .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *