Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki na pieczeń ;
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 szalotki posiekane
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- 2 jajka do mięsa
- 3 jajka na twardo
- sól , pieprz , suszony czosnek i mielony listek laurowy
- pomidor
- olej do posmarowania papieru i mięsa z wierzchu
Wykonanie ;
Ugotować 3 jajka na twardo i ostudzić . Najlepiej dzień wczesniej . Posiekać natkę pietruszki , szalotkę , czosnek . Dodać do mięsa . Dodać 2 jajka oraz namoczoną wcześniej kajzerkę ( ja moczę w mleku i nie odciskam za mocno ) Dosmaczyć solą , pieprzem , listkiem w proszku oraz jak ktoś lubi jeszcze suszonym czosnkiem . Do formy wyłożyć papier i posmarować olejem . Wyłożyć połowę dobrze wymieszanego mięsa . Obrać jajka na twardo , ściąć im dupki i ułożyć po długości pieczeni . Można dać więcej jajek . Przykryć drugą częścią mięsa , posmarować olejem i uformować wałek ręką . Pomidora pokrojonego w plastry ułożyć na pieczeni . Posypać suszonym czosnkiem i natką pietruszki . Piec na turboobiegu przez okolo 1,5 godziny na 200 st.C. Ja podaję ze szpinakiem na śmietanie oraz ziemniakami z wody . Taka ilość wystarcza na 6 – 8 osób .