Pierś z kurczaka po diabelsku
Składniki ;
- 800 gram piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 duża łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka maggi
- pieprz czarny , szary i czerwony
- sól i ostra papryka w proszku
Wykonanie ;
Mięsko pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor na maśle . Przełożyć do rondla . Dodać pokrojoną marchewkę i zalać bulionem . Zagotować i dodać wszystkie przyprawy. Poddusić około 20 minut na małym ogniu . Zrobić zasmażkę z mąki , masła i maggi , aby był ciemny kolorek . Dodać do rondla . Na końcu dodać porządną łyżkę gęstej śmietany . Sos ma być bardzo pikantny . Można podawać z ziemniakami z wody i brukselką na maśle .