Pizza fit bez spodu – z dorszem
Składniki ;
- 4 małe cienkie cukinie
- 2 pomidory
- 2 szklanki utartego parmezanu
- 1 szklanka emmentalera lub innego utartego sera
- 1 kulka mozarelli
- 1 duże jajko XL
- przyprawa do pizzy ,zioła prowansalskie i Garam Masala zamiast pieprzu
- oliwka do wysmarowania papieru
- sól, ale ostrożnie, bo sery są słone
- 200 gram polędwicy z dorsza – opcjonalnie , to może być też łosoś
Wykonanie ;
Jak ją zobaczyłam to już wiedziałam ,że zrobię i po prostu muszę spróbować . Nie pomyliłam sie co do oceny , jest pyszna . Tą pizzę robi sie trochę na raty , dlatego potrzeba trochę czasu , ale to tylko pierwszy raz jest ciut skomplikowany . Spód zaczynamy robić od utarcia 2 cukinii na grubych oczkach . Wyłożyć masę na sitko i zostawić nad zlewem do odcieknięcia na jakieś pół godzinki . Ja pod koniec odciskam tłuczkiem do ziemniaków , taką pałką drewnianą . Masa ma być dobrze sucha .Przekładam do miski , dodaję duże jajko albo 2 małe , przyprawy i utarty parmezan – 1 szklankę . Fajne jest , że można to próbować czy mamy odpowiedni smak . Jednak jak wspomniałam , ostrożnie z solą . Na blachę wykładam papier do pieczenia , smaruję oliwką , ale bardzo cienko i posypuję cienką warstwę parmezanu . Dobrze wyrobioną masę z miski rozkładam równomiernie na parmezanie , żeby była ścisło i równo ułożona . Wcześniej rozgrzewam piekarnik na 220 st. C. z turboobiegiem . Wstawiam blachę na 20 minut , aż blat zarumieni sie porządnie i placek będzie można podważyć szpatułką z każdej strony ,żeby się nie rwał . Naprawdę wiele zależy od piekarnika , mój krzywo piecze i muszę w połowie czasu odwracać blachę . Po tym czasie wystawić blaszkę do przestudzenia podważać z każdej strony blat i sprawdzić czy nie jest surowy . Gdy blat ostygnie , może być lekko ciepły , nakładamy szklankę parmezanu , szklankę innego sera , u mnie emmentaler , i pokrojoną w plastry mozarellę . Nie za dużo tej mozarelli , bo zrobi się woda i trzeba będzie zlewać . Na to następne 2 cukinie pokrojone w plastry oraz pomidory i kawałki ryby . Posypać ziołami i zapiec na 250 st. C. 15 – 20 minut , w połowie pieczenia gdy brzegi brązowieją zmniejszyć temperaturę do 220 . Po wyjęciu z pieca serwować od razu . Jest pyszna chociaż troszkę pracochłonna .