Placki ziemniaczane
Składniki ;
- 1 kg dużych ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 jajko L
- 1/4 cebuli
- sól , pieprz , suszony szczypiorek
- 1 duża łyżka gęstej śmietany
- olej do smażenia
Wykonanie ;
Chyba każdy lubi placki ziemniaczane , ale każdemu wychodzą inaczej . Ziemniaki obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach razem z kawałkiem cebuli . Odstawić na kilka minut , aby skrobia osiadła na dnie miski . Po tym czasie odcedzić delikatnie przez sitko , aby pozbyć się płynu . Dodać mąkę , jajko , szczypiorek , sól , pieprz oraz śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać . Jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej . Rozgrzać dobrze olej i smażyć placki z każdej strony po 3 minuty na średnim ogniu . Będą rumiane , mięciutkie w środku i bardzo smaczne dzięki śmietanie . Tą śmietanę poleciła mi Pani w podeszłym wieku , tak że jest to staropolski przepis .