Placuszki jogurtowe
Składniki ;
- 1 mały jogurt
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- olej do smażenia
Wykonanie ;
Bardzo szybkie , puszyste i mięciutkie placuszki ,które szybko się robi a jeszcze szybciej znikają . Można podać na wiele sposobów z cukrem , dżemem lub śmietaną . W misce rozmieszać jogurt z jajkiem , dodać sól , cukry oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Wszystko dobrze wymieszać widelcem . Pozostawic 5 – 10 minut do podrośnięcia . Maka napęcznieje . Ma być konsystencja niezbyt ścisła – jak na fotce . Potem już tylko rozgrzać olej i smażyć placuszki z 2 stron . Odsączyć na ręczniku papierowym . Z tej porcji wychodzi około 8 placuszków . Życzę smacznego .