Przepiórki po myśliwsku w liściach winogron

Składniki ;
- 3 przepiórki
- 6 -9 liści winogron
- stołowa lyz5ka ziela jałowca
- 150 gram masła solonego
- chleb tostowy bez skórki 3 kromki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz z młynka
Wykonanie ;
Sezon myśliwski sie zaczyna , więc czas na przepiórki . W Belgii dzień rozpoczęcia polowań jest czczony właśnie takimi przepiórkami chociaż połączenie z liśćmi winogron jest raczej stosowane do kuropatwy , ale o tym potem . Przepiórki położyć w naczyniu zaroodpornym na liściach winogron . Posolić i popieprzyć sporo z każdej strony i przykryć liśćmi winogron . Liście z wierzchu upieczone zaskoczą was smakiem . Podlać oliwką i obłożyć porządnie masłem i nie żałować ziela jałowca . Podlać 3 łyżkami wody i do piekarnika na 180 st.C. aż do miękkości . Sprawdzam zawsze czubkiem noża . Przepiorki musza być mięciutkie . Zależnie od ich wielkości piekę około godziny . W czasie gdy nasze przepióreczki sie pieką kroimy chlebek tostowy w spore kwadraty obcinając skórkę i obsmażamy na maśle na złoty kolor . Serwujemy na półmisku razem z przepiorkami oraz frytkami belgijskimi ( przepis na frytki na blogu ) . Nie może się obejść bez białego schłodzonego wina . Polecam Pinot Gris . To wino ma piękny bukiet i wszystkim smakuje .