Pulpety cielęce w sosie pomidorowym z surówką z białej kapusty
Składniki na pulpety ;
- 500 gram cielęciny mielonej z łopatki
- 1 jajko L
- 1 mała kajzerka
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- koncentrat pomidorowy -2 łyżki
- pół utartej marchewki
- 1 mała cebulka
Składniki na surówkę ;
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 mała marchewka
- szczypior z dymki
- 2 łyżki majonezu cytrynowego
Wykonanie ;
Mięso wymieszać z jajkiem , solą i pieprzem dodając wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę . Wszystko bardzo dobrze wymieszać . W garnku zagotować około pół litra wody , dodać koncentrat pomidorowy i utartą marchewkę na bardzo drobnych oczkach . Posolić trochę . Na wrzący bulion wrzucać nieduże pulpeciki . Najlepiej je robić mocząc ręce z miską z wodą – wtedy mięso nie klei się do rąk . Zmniejszyć ogień i pogotować około 30 minut . Mieszać delikatnie od czasu do czasu .
Składniki na surówkę poszatkować na drobno i wymieszać z majonezem , może to też być sos jogurtowy jeśli ktoś liczy kalorie .
Po ugotowaniu klopsiki można podawać z makaronem lub jak lubimy . W zestawie z tą surówką są bardzo smaczne .