Purée ziemniaczane zapiekane pod parmezanem
Składniki ;
- 1 kg ugotowanych osolonych ziemniaków
- 1 duża łyżka masła
- 0,5 do 3/4 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki utartego parmezanu
- szczypta lub dwie słodkiej papryki w proszku
Wykonanie ;
Takie purée zawsze ładnie się prezentuje do dań z pieczonym mięsiwem – tutaj podane i pokazane z kaczką w pomarańczach , ponieważ pasuje idealnie kolorystycznie do reszty . Banalnie proste w wykonaniu , jednak bardzo smaczne , dlatego warto poznać przepis . Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku . Żeby nie tracić smaku ziemniaków należy je zaraz po obraniu umyć i zalać wrzątkiem oraz posolić wg smaku . Gotować minimum 20 – 25 minut . Odlać i albo przepuścić przez praskę albo ubijać trzepaczką wraz z gałką , masłem i mlekiem na gładki krem . Ziemniaki muszą być dobrze napowietrzone , żeby puree miało kremowy smak . Purée nie powinno być zbyt ścisłe , ponieważ wytraci wilgotność podczas pieczenia . Osobiście uwielbiam gałkę i u mnie zawsze jest dobrze wyczuwalna . Wspomaga trawienie tak przy okazji . Ubite purée wykładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypuję utartym parmezanem i słodką papryką . Zapiekam na 200 – 220 st. C. aż będzie złoty zapieczony ser czyli około 15 – 20 minut . Bardzo łatwo nakładają się porcje szpatułką i ładnie się prezentują .