Pulpety Cielęce z makaronem Czanieckim durum

Pulpety Cielęce z makaronem Czanieckim durum

      Składniki ;

  • 200 gram makaronu Czanieckiego muszelki cnocchi durum na dwie osoby
  • 30 dkg mielonej cielęciny
  • 1 małe jajko
  • 1 duża łyżka bułki tartej
  • sól , pieprz oraz słodka papryka
  • posiekany koperek , natka i szczypiorek
  • 1 i 1/2  szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebulka
  • 100 gram pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku

    Wykonanie ;

Lekkie danie z makaronem durum Czaniecki jest wyjątkowe w smaku , wyjątkowo proste do zrobienia gdy się spieszymy czy nie to zawsze się uda .

Zaczynamy od pulpecików . Mięso , jajko , bułkę tartą oraz pół posiekanej cebulki z solą i pieprzem dobrze wyrobić w misce . Zagotować bulion w rondlu z dodatkiem posiekanej drugiej połówki cebulki . Formować małe pulpeciki z mięsa i wrzucać na wrzątek . Gotować na małym ogniu 20 – 25 minut . Dosmaczyć i dodać słodkiej papryki do sosu – do cielęciny papryka pasuje idealnie . Na patelni rozgrzać masło . Wrzucać pieczarki pokrojone na 4 części i smażyć dość szybko aby się zrumieniły . Pod koniec dodać posiekany czosnek . Makaron ugotować według opisu na opakowaniu w osolonym wrzątku . Wykładać makaron , na wierzchu pulpeciki , pieczarki i posypać posiekaną zieleniną . Jeśli lubicie sosy to śmiało można polać potrawę wytworzonym sosem spod klopsików zaciągniętym mąką lub gęstą śmietaną .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *