Pączki łyżką kładzione

Pączki łyżką kładzione

      Składniki ;

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru , szczypta soli
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  •  wanilia z Madagaskaru – pół łyżeczki od kawy
  • kieliszek wódki lub octu = 1,5 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder zmieszany z waniliowym do posypania

     Wykonanie ;

Kto nie lubi pączusiów ? Chyba każdy ma swoje ulubione . Te tutaj są bardzo pachnące pomarańczą i wanilią dlatego goście dotrą do was po zapachu .

Zrobić zaczyn w misce z drożdży , cukru , trochę ciepłego mleka i 1 łyżki mąki . Gdy trochę podrośnie dodawać stopniowo resztę mleka i sól mieszając łyżką a następnie mąkę , skórkę pomarańczową , wanilię z Madagaskaru i ciągle mieszać a na końcu dodać wódkę lub ocet . Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką gdy ciasto jest już dobrze wyrobione . Jak ciasto podwoi swoją objętość to w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i moczoną w letniej wodzie łyżką nabierać ciasto i wrzucać na tłuszcz . Łyżkę moczyć w wodzie za każdym razem . Smażyć na brązowy kolor i wyjmować do odsączenia tłuszczu na ręczniki papierowe . Po lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem wraz z cukrem waniliowym . Pozostaje mi tylko życzyć smacznego kochani odbiorcy .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *