Ryba po grecku
Składniki ;
- 30 dkg cebuli
- 30 dkg marchewki
- 40 dkg selera
- 30 dkg pietruszki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego – ja dałam BIO
- sól,pieprz ,ziele angielskie , 2 listki laurowe
- 60 dkg ryby bez ości – tutaj dorsz
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek do smażenia + 1 łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- mąka do obtoczenia ryby
- 1 szklanka wody
Wykonanie ;
Rybę osuszyć , wyjąć ewentualne ości , obtoczyć w mące i usmażyć na łyżce oliwy z łyżką masła . Posolić , skropić cytryną i odstawić . Cebulę pokroić w piórka , marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach każde do oddzielnej miseczki . Ja duszę warzywa oddzielnie i cebulkę też oddzielnie . Tak więc zaczynam od cebulki ,potem podduszam marchewke , następnie selera z pietruszką . Wszystkie jarzyny są al-dente i wrzucam po kolei do garnka , gdzie dosmaczam solą , pieprzem , listkami i kilkoma ziarnami ziela angielskiego . Dodaję koncentrat pomidorowy i szklankę wody . Razem podduszam , żeby smaki się połączyły . Przykrywam rybę dość obficie i chłodzę do jutra . Jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno . Nigdy nie jest za tłusta , ponieważ po każdorazowym smażeniu zdejmuję resztę oliwy z patelni za pomocą ręcznika papierowego . Jak zauważyliście – selera jest więcej niż innych składników , ale to najlepsze „małżeństwo” z pomidorami 😉 . Białe wytrawne wino typu Gewustraminer będzie tutaj bardzo wskazane jako dodatek .