Rybka limanda zapiekana w sosie koktajlowym
Składniki ;
- 4 kawałki ryby na osobę
- 2 łyżki szarych krewetek na osobę
- szczypior
- 3 duże ugotowane ziemniaki na 2 osoby
- 300 ml. sosu beszamel na osobę
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml. koniaku
- sól , pieprz z młynka , oliwka z oliwek
Wykonanie ;
Ryby są zdrowe i są źródłem cennych składników , jednak nie każdy je lubi . Limanda jest taką rybą , która nie ma smaku morskiej ryby , jest delikatna jak sola , z resztą są z jednej rodziny . Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego – przepis jest na blogu . Do gorącego dodajemy koncentrat pomidorowy i koniak , ja używam armaniaku . Dość gęsty sos wlewam do kokilek do zapiekania . Rybę zwijam w ruloniki i ukladam na sosie , posypuję krewetkami szarymi i szczypiorem oraz jeszcze trochę solą i pieprzem . Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C. z turboobiegiem na 20 minut . W tym czasie podsmażyłam ziemniaki pokrojone w talarki na patelni z odrobiną oliwki . Po wyjęciu kokilek z piekarnika włożyłam talarki ziemniaków do sosu z rybą . Polecam do tego białe wino Chardonay .