Rybka limanda zapiekana w sosie koktajlowym

Rybka limanda zapiekana w sosie koktajlowym

      Składniki ;

  •  4 kawałki ryby na osobę
  •  2 łyżki szarych krewetek na osobę
  •  szczypior
  •  3 duże ugotowane ziemniaki na 2 osoby
  •  300 ml. sosu beszamel na osobę
  •  1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  •  100 ml. koniaku
  •  sól , pieprz z młynka , oliwka z oliwek

    Wykonanie ;

Ryby są zdrowe i są źródłem cennych składników , jednak nie każdy je lubi . Limanda jest taką rybą , która nie ma smaku morskiej ryby , jest delikatna jak sola , z resztą są z jednej rodziny . Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego – przepis jest na blogu . Do gorącego dodajemy koncentrat pomidorowy i koniak , ja używam armaniaku . Dość gęsty sos wlewam do kokilek do zapiekania . Rybę zwijam w ruloniki i ukladam na sosie , posypuję krewetkami szarymi i szczypiorem oraz jeszcze trochę solą i pieprzem . Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C. z turboobiegiem na 20 minut . W tym czasie podsmażyłam ziemniaki pokrojone w talarki na patelni z odrobiną oliwki . Po wyjęciu kokilek z piekarnika włożyłam talarki ziemniaków do sosu z rybą . Polecam do tego białe wino Chardonay .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *