Sakiewki z jarzynami i frankfurterką

Sakiewki z jarzynami i frankfurterką

     Składniki ;

  • 3 – 4 placki ciasta filo lub foilles de brick
  • 1 por , 3 galązki selera naciowego , 2 marchewki , szczypior , zewnetrzny liść z pora do wiązania
  • sól , pieprz , trochę gałki muszkatolowej i kurkumy
  • łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 frankfurterka

    Wykonanie ;

Bardzo ładne danie na tzw. entrée , czyli przystawkę lub kolację we dwoje . Zapożyczone od belgijskiego dyplomaty , gdzie mialam przyjemność pracować . Można puścić wodze fantazji i nadziewać innymi składnikami ale …muszą być dosyć suche , żeby sakiewki się nie rozpadły . Jarzyny oczyścić i pokroić jak widać na obrazku , obsmażyć na maśle dość krótko , żeby były al – dente . Dodać przyprawy wg. gustu . Zdjąć na papierowy ręcznik do ostudzenia . Na placku układać jarzyny , około 2 łyżki i kawałek frankfurterki . Zamknąć na falbankę i zawiązać cienkim paskiem z liścia pora . Jajko rozbeltać , posmarować nim sakiewki . Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na 210 st. C na turboobiegu na okolo 15 minut do zrumienienia . Podawać gorące z sosami np. andaluzyjskim lub do tzaziki .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *