Sernik po wiedeńsku z ananasem bez spodu

Sernik po wiedeńsku z ananasem bez spodu

  • Składniki ;

  • 1 kg sera – tutaj wiaderko President
  • 9 jajek klasy M
  • 200 gram cukru pudru + 2 czubate łyżki do białek
  • zapach cytrynowy
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/4 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka tłustego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie Sernixa Dr.Oetkera
  • 1 puszka ananasów w zalewie

  • Wykonanie ;

Białka oddzielić od żółtek . Żółtka utrzeć z cukrem oraz dodawać do nich pozostałe składniki ciągle mieszając wszystko mikserem na gładką masę . Białka ubić na bardzo sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru . Od sztywności piany zależy lekkość i puszystość sernika . Dodać pianę z białek do masy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników . Z tej ilości ciasta wyszła mi tortownica i mała blaszka . Blaszki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylać ciasto do blaszek na 3/4 wysokości  każdej blaszki . Ułożyć ananasy osączone z zalewy na wierzchu . Piekarnik z termoobiegiem nastawić wcześniej na 170 st.C  . Piec około 1,5 godziny . Ciasto wyjąć z piekarnika 10 minut po jego wyłączeniu , aby ciasto nam nie opadło . Sernik jest bardzo puszysty i delikatny .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *