Sernik po wiedeńsku z ananasem bez spodu
Składniki ;
- 1 kg sera – tutaj wiaderko President
- 9 jajek klasy M
- 200 gram cukru pudru + 2 czubate łyżki do białek
- zapach cytrynowy
- 1/3 szklanki rumu
- 1/4 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
- 1 i 1/4 szklanki mleka tłustego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie Sernixa Dr.Oetkera
- 1 puszka ananasów w zalewie
Wykonanie ;
Białka oddzielić od żółtek . Żółtka utrzeć z cukrem oraz dodawać do nich pozostałe składniki ciągle mieszając wszystko mikserem na gładką masę . Białka ubić na bardzo sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru . Od sztywności piany zależy lekkość i puszystość sernika . Dodać pianę z białek do masy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników . Z tej ilości ciasta wyszła mi tortownica i mała blaszka . Blaszki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylać ciasto do blaszek na 3/4 wysokości każdej blaszki . Ułożyć ananasy osączone z zalewy na wierzchu . Piekarnik z termoobiegiem nastawić wcześniej na 170 st.C . Piec około 1,5 godziny . Ciasto wyjąć z piekarnika 10 minut po jego wyłączeniu , aby ciasto nam nie opadło . Sernik jest bardzo puszysty i delikatny .