Śledzie z czereśniami i śliwkami suszonymi
Składniki ;
- 6 płatów śledziowych
- 3 spore cebule białe
- paczka suszonych czereśni
- paczka suszonych śliwek Alesto
- około pol litra oleju
- pieprz
Wykonanie;
Wspaniałe śledzie , wykonanie w 10 minut , a efekt murowany . Mamy tutaj słoiczek z suszonymi czereśniami , drugi z suszonymi śliwkami oraz z mieszanką suszonych owoców . Na wiele próśb napisałam ten przepis , aby wszyscy mnie miło wspominali przy takim śledziku . Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez noc lub kilka godzin co najmniej i osuszyć . Przygotować 3 dość wysokie słoiki , cebule obrać i posiekać . Ja to robię w blenderze w kilka sekund . Do każdego słoika wlać około pół szklanki oleju , lub oliwki , dodać pieprzu z młynka , zamieszać . Wrzucić połowę cebuli na dno do słoików , dodać pokrojone sledzie w dzwonka . przykryć owocami suszonymi oraz pozostałą cebulką . Lekko zamieszać widelcem . Jeśli jest za mało oleju to dodać . Wszystko ma być przykryte olejem . Ja je mieszam co 2 – 3 dni widelcem . Najlepsze są po tygodniu , jak wszystkie smaki przejdą ze śledziami . Można trzymać w lodówce do 3 tygodni .