Śliwowica 9 miesięczna – ciążówka
Składniki ;
- mirabelki wypestkowane – około 3 kg
- 3/4 litra spirytusu
- 1 kg cukru
Wykonanie ;
W dużym słoju 3 litrowym ułożyć wypestkowane mirabelki – tylko 10 sztuk zostawić z pestkami . Zalać spirytusem , zamieszać i ewentualnie dolać spirytusu aby wszystkie śliwki były przykryte spirytusem . Zamknąć słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące . Oczywiście zapisać w kalendarzu oraz na słoju do kiedy ma stać nalewka . Po 3 miesiącach zlać alkohol ze śliwek , a śliwki zasypać cukrem . Śliwki przesypywać warstwami a na wierzchu powinny być dobrze przykryte cukrem . Tym razem odstawiamy w ciepłe miejsce pod pokrywką oczywiście na 3 miesiące i obserwujemy . Zlany alkohol odstawić w chłodne , ciemne miejsce . Śliwki z cukrem zaczną puszczać sok i wydobędzie się z nich alkohol , dlatego po około 3 tygodniach mieszamy co drugi dzień drewnianą łyżką – ja mieszałam trzonkiem od łyżki , ponieważ potem jest etap oblizywania tego pysznego smaku 😉 Idealnie jest , jak nam się cały cukier rozpuści przez te 3 miesiące . Po tym czasie zlewamy powstały syrop i łączymy z wcześniej zlanym alkoholem . Rozlewamy do butelek i trzymamy minimum 3 miesiące aż się przegryzie nasza śliwowica . Śliwki używam do wypieków i deserów dla dorosłych – są pyszne nawet do herbatki na zimowe wieczory . Całkowity czas tworzenia tego zacnego trunku to 9 miesięcy , dlatego mówimy o niej ciążówka . W tym roku zrobimy więcej , ponieważ cała rodzinka już czeka na degustację . A jest to zacny trunek o pięknym złocistym kolorze .