Pasztet ekspresowy drobiowy – Przepis od Tereski

Pasztet ekspresowy drobiowy – Przepis od Tereski

      Składniki ;

  • 8 ładnych kurzych wątróbek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 spora cebula
  • 100 gram wędzonego boczku – może być tłuściejszy
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól , pieprz
  • łyżka majeranku
  • pół kostki prawdziwego masła

    Wykonanie ;

Za zgodą wspaniałej kuchmistrzyni Tereski , która mieszka i pracuje w Holandii przekazuję ten przepis z wielką przyjemnością . Pasztet naprawdę jest ekspresowy , bez pieczenia i fantastycznie smaruje się na kanapki . Ja zrobiłam z półtorej porcji – wyszły mi spore dwie miseczki . Można go zrobić do słoiczków i zabrać na biwak czy na działkę , to się nie zmarnuje . Cebulę posiekać , boczek drobno pokroić i przesmażyć na połowie masła . Dodać wątróbkę oraz czosnek i starte na tarce jabłko i smażyć dokładnie do usmażenia wątróbek z każdej strony . Nie obtaczamy wątróbek wcześniej w mące , ale powinny być suche , żeby nie skakały na patelni . Ja swoje wytarłam ręcznikiem papierowym . Pod koniec dodać pietruszkę , sól i pieprz do smaku i majeranek . Smażyć jeszcze około 8 minut . Wszystko zblendować blenderem , wystudzić i wstawić do lodówki . Wygładzić powierzchnię łyżką z odrobiną oliwki . Polecam bo jest naprawdę pyszny .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *