zupa rybna z pulpetami

zupa rybna z pulpetami

      Składniki ;

  • 60 dkg łososia bez skóry
  • 30 dkg pstrąga łososiowego – może być zwykły też
  • 25 dkg leszcza – tyle wychodzi po wyfiletowaniu 1 średniej ryby
  • 2 jajka
  • 5 – 6 łyżek tartego parmezanu zamiast bułki tartej
  • garść szczypioru
  • La rouille – przyprawa do zup rybnych i sosów – jest w dużych sklepach
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku , 1 łyżeczka gałki muszkatołowej , sól , pieprz do smaku
  • pół włoszczyzny , cebula duża , liście laurowe i ziele angielskie na smak
  • łby oraz szkielety i płetwy od ryb na smak

    Wykonanie ;

Kocham ryby i wszystko co można z nich zrobić to od razu próbuję . Tak właśnie było i tym razem . Dostałam leszcza prosto od rybaka . Miałam pozostałe składniki i wyszły przepyszne pulpety rybne . Oczywiście można zamienić sobie ilość lub gatunki ryb – tutaj jest ogólny zarys . Użyłam parmezanu zamiast bułki tartej , ale to tylko dlatego , żeby pulpety były keto . Całe ryby wyfiletować i obrać ze skóry . Na odpadach z ryb , włoszczyżnie i cebuli z listkami laurowymi i zielem ugotować smak . Pogotować około pół godzinki do 40 minut . Smak ma być pikantny . Przecedzić przez sitko . Mięso z ryb zmielić – ja użyłam malaksera . Dodać jajka , parmezan , czosnek granulowany , gałkę muszkatołową  i część szczypioru drobno posiekanego . Wszystko wyrobić na jednolitą masę , lekko posolić i popieprzyć . Formować kule na pulpety . Z odcedzonych produktów wybrać marchewkę i pora – pokroić w plasterki i dodać do wywaru . Kule wrzucamy do gotującego się wywaru . Dodać do garnka koncentrat pomidorowy , sól i pieprz do smaku jeśli potrzeba . Gotować około 15 minut na małym ogniu . Na koniec odlać trochę zupy do miski , przestudzić i wymieszać z La rouille – traktować jak śmietanę , żeby się nie zwarzyła – powoli dolać do garnka , zagotować i wyłączyć ogień . Ja jadłam bez niczego , ale gościom podałam z drobniutkim makaronem ugotowanym oddzielnie i szczypiorem posypanym dla smaku i ozdoby . Wyszło mi 24 kule , więc jest to porcja na 6 osób , ponieważ 4 sztuki na osobę wystarcza . Można podać z bagietką też , polecam spróbować przepisu – zasługuje na zapisanie do książki kucharskiej .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *