ciasto ucierane z cynamonem i owocami

ciasto ucierane z cynamonem i owocami

      Składniki ;

  • 4 duże jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki z czubkiem mąki tortowej – szklanka =300 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • zapachy ; arakowy , cytrynowy i pomarańczowy po kilka kropli
  • owoce z zalewy alkoholowej lub sezonowe truskawki np. – tyle ile się zmieści = około 600 gram świeżych
  • cukier puder do posypania na wierzchu

    Wykonanie ;

Zbliżający się weekend przy pięknej pogodzie zmobilizował mnie do upieczenia ciasta – spodziewałam się gości na działce . Dlatego powstało to pyszne szybkie ciasto z owocami – lubaszkami ze śliwowicy . Owoce mogą być świeże np. truskawki , jabłka czy borówki . Jak mówiłam to była szybka decyzja , więc zrobiłam z tego co było w domu . Wszystko musi być w temperaturze pokojowej oczywiście . Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. z turboobiegiem , żeby się rozgrzał . Dużą pasztetówkę wykładamy papierem do pieczenia . W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę . Całe ciasto zależy od tego czy będzie dobrze ubity cukier z jajkami . Około 5 minut powinno wystarczyć . Następnie dodajemy olej małymi partiami i zapachy . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą . Dodawać do ubitej masy partiami i jeszcze miksować na wolnych obrotach ze 2 minuty do połączenia składników . Około połowę ciasta wyłożyć na papier do blaszki i posypać je cynamonem , żeby było przykryte cynamonem . Widelcem lekko zamieszać i zrobić esy – floresy . Następnie wyłożyć drugą część ciasta i owoce – generalnie powinny być słodkie tak jak moje ze śliwowicy . Jeśli są trochę kwaśniejsze to można posypać po wierzchu cukrem – kto lubi słodko . Pieczemy 45 minut , jeśli owoce nie są wilgotne . Przedłużyć do godzinki przy truskawkach , jednak sprawdzać patyczkiem po 50 minutach . Polecam to ciasto , ponieważ jest pyszne – zawiera afrodyzjak – cynamon , który podnosi hormon szczęścia , czego nigdy nie za dużo mamy .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *