Sałatka z kurczakiem i ananasem

Sałatka z kurczakiem i ananasem

      Składniki na sałatkę ;

  • 0,7 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 kg makaronu muszelki
  • 1 puszka ananasa w zalewie bez cukru lub świeżego ananasa 300 gram pokrojonego w kostkę
  • szklanka utartego żółtego sera
  • 1 przyprawa do kurczaka – złocista skórka
  • olej do smażenia
  • sól , pieprz do smaku
  • kilka łyżek zalewy od ananasa
  • suszony szczypiorek oraz pomidor i papryka do ozdoby

    Składniki na sos ;

  • 300 ml śmietany gęstej 18 %
  • 300 ml majonezu jajecznego dobrej jakości
  • łyżeczka posiekanego drobniutko czosnku – u mnie czubata bo lubię pikantnie
  • sól , pieprz , suszony szczypiorek – w sezonie świeży
  • trochę posiekanej drobniutko pietruszki lub trochę suszonej

    Wykonanie ;

Fantastyczna sałatka z kurczakiem , do której trochę niepewnie podchodziłam , ponieważ nigdy nie był to odpowiedni moment . Jednak jak dziecko poprosiło to natychmiast to był dobry moment na jej zrobienie . Różne są wersje – tak samo i tutaj . Ja dałam do środka syropu z ananasa , ponieważ lubię jego smak . Czosnku też sporo , sporo , ale to wyczujecie na własny smak i upodobanie . Mój suszony szczypiorek jest z cebulą czerwoną , czosnkiem i odrobiną marchewki . Kurczaka smażyłam w przyprawie złocista skórka , która daje dobry smak , ale uwaga jest dość słona i pikantna , dlatego całkowite przyprawianie zostawcie sobie na koniec . Makaron należy ugotować al dente według opisu na opakowaniu i ostudzić . Kurczaka pokroić w cienkie paseczki , zamarynować w przyprawie i odstawić na pół godzinki do lodówki . Po tym czasie na dużej patelni rozgrzać olej , smażyć partiami paski kurczaka z każdej strony na złocisty kolor . Zdjąć na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu . To jest najtrudniejsze zadanie – nie należy przypalić kawałków kurczaka . Ja w połowie smażenia wyczyściłam patelnię papierem i zmieniłam olej . Ostudzić kurczaka , a w tym czasie zrobić sos z podanych składników . Wszystko powinno być z lodówki zimne . Łączymy składniki sałatki w dużej misce razem z sosem .  Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy na swój smak . Przełożyć do salaterki , w której będzie podawana sałatka . Posmarować resztką sosu , ozdobić pomidorem , papryką i posypać ziołami . Należy schłodzić kilka godzin przed podaniem na stół . Życzę smacznego przy degustacji .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *