Sok z buraków czyli czerwony barszczyk
Składniki ;
- 2 kg małych czerwonych buraczków
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 litry przegotowanej ostudzonej wody
Wykonanie ;
Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki jak się uda . Do 6 litrowego słoja wrzucić czosnek , listki laurowe i ziele oraz majeranek . Na to buraczki i zalać wodą . Przykryć gazą lub ściereczką aby był dostęp powietrza i odstawić w ciepłe miejsce . U mnie jest to na blacie przy kuchence . Codziennie należy przemieszać do samego dna . Jeśli zbierze się na wierzchu piana należy ją zebrać – to jest naturalny objaw fermentacji . Po 4-5 dniach nasz sok jest już gotowy . Wtedy trzeba go zlać przez sitko , można przechowywać w butelkach w lodówce do 2 tygodni . Jest to zarówno wspaniały koncentrat na barszczyk jak i sok do picia pół na pół z wodą – energetyczny bodziec podobny do Red-bula . Szklanka soku z buraków chroni przed katarem , uwalnia od zgagi , obniża ciśnienie krwi i dodaje sił . Sok z buraków zapobiega anemii , wspomaga leczenie białaczki i jest wspaniałym przeciwutleniaczem . W szklance tego soku są witaminy A , E , K , B6 jak i kwas foliowy , niacyna , ryboflawina , tiamina oraz witamina C
Już się robi