Sos Bearnaise do ryby
Składniki ;
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka posiekanej szalotki
- 2 gałązki estragonu , lub 1 łyżka mrożonego
- 2 żółtka
- 120 gram masła
- 1/2 łyżki wody
- sól i pieprz oraz szczypta pieprzu cayenne
- kawałki miąższu grapefruita – niekoniecznie
Wykonanie ;
Sos do ryby na ciepło , na zimno , do grillowanej też . Najlepszy ze świeżym estragonem , ma wtedy ten smak świeżości . W rondelku , najlepiej miedzianym , zagotować wino , ocet i gałązki estragonu . Zdjąć z ognia , wyjąć estragon i dodać żółtka . Mieszając trzepaczką podgrzewać na malutkim ogniu . Dodać masło i wodę . Na koniec dodać posiekanego estragonu , tak 1 łyżeczkę i można dodać szczyptę pieprzu cayenne . Gdy sos zgęstnieje jest już dobry do spożycia . Ja podaję lekko ciepły do każdej ryby pieczonej czy smażonej ale wtedy już nie daję panierki . Tutaj jest akurat łosoś pieczony w piekarniku na funkcji grill przez 25 minut . Do dekoracji można dodać troche cytryny i grapefruita według własnego smaku .