sos holenderski do szparagów , ryb i jajek

Składniki ;
- 150 gram masła
- 4 żółtka
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 1 mała łyżeczka musztardy Dijon
- 50 ml białego wina
- sól do smaku i szczypta białego pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Wykonanie ;
Sos holenderski jest wyśmienitym dodatkiem do szparagów , ryb , jajek po benedyktyńsku i młodych warzyw czy do łososia wędzonego . Jest przepyszny , posiada głęboki nasycony smak i jest tak fantastycznie kremowy . Jest to sos z żółtek i masła , dlatego stawiamy na jakość i świeżość jajek . W jednym rondelku lub małej patelni podgrzewamy mocno prawie do wrzenia wino , sok z cytryny oraz musztardę z przyprawami , dobrze mieszamy i studzimy trochę . W drugim rondelku podgrzewamy masło , ale bez zagotowania . Mieszankę na winie ubijamy z żółtkami na parze lub na malutkim ogniu dodając po trochu gorące masło . Mieszankę cały czas podgrzewamy lekko . Sos powinien być o konsystencji majonezu – gęsty i puszysty . Gdy sos holenderski zgęstnieje odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny czy pieprzem . Sos jest gotowy . Zależnie od potrawy , z którą podajemy ten sos będzie on gorący , ciepły czy w temperaturze pokojowej .