Sos kokosowy do mięs i ryb
Składniki ;
- puszka mleczka kokosowego BIO 300 ml
- szczypior dymka
- 1 podłużna papryka czerwona
- 1 łyżka masła
- sól , pieprz Piment d’Espelette
- 1 łyżka sosu teryiaki
- 1 łyżka sosu sojowego – u mnie japoński
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie ;
Sos ten wymyśliłam dla mojego szefa , który pieje peany pod niebiosa jak sosik jest . Jako szanująca się firma cos świeżego dobrze robi na morale , tak oto ten prosty sosik powstał . Idealnie sprawdzi się do ryżu czy makaronu czy tylko do białych mięs lub ryb . Tutaj podany z filetem z indyka i ryżem naturalnym BIO , który jak wiadomo sam w sobie jest suchy . Gęstość sosu jest naturalna , bez zagęstników . Najpierw zeszkliłam na maśle dosłownie 1 minutę szczypior z dymki i następną minutę razem z pokrojoną słodką papryką czerwoną . Moje mleko z puszki nie jest dosłownie z dwóch warstw – twardej i wody . One się tak przenikają . Zebrałam tą część mleczka , jednak było ciut za gęste i rozrobiłam płynem kokosowym . Zagotować dobrze , dodać przyprawy , to ma mieć trochę słodkawy smak gdzieś z tyłu . Już oto mamy ciekawy , pyszny sosik do obiadu . Próbowałam na zimno do jajka na twardo , też jest ciekawy .