koper włoski na szybko

koper włoski  na szybko

     Składniki ;

  • 1 duży koper włoski
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 duża łyżka suszonego szczypiorku , ewentualnie ziół do sałaty
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ( od chinczyka )
  • pieprz z młynka

    Wykonanie ;

Cudowna jarzynka dosłownie w 15 minut wszystkiego , gdy czas goni , a wiadomo , ze witaminki muszą być na talerzu . Jak mam wiecej czasu – kroję grubsze plastry , które bardzo ładnie wyglądają na talerzu . Dzisiaj mamy szybki dzień dlatego umyty koper kroje w bardzo cieniutkie piórka nożem z drobnymi ząbkami . Na patelni rorgrzewam na sporym ogniu masło . Wrzucam piórka kopru i podsmażam energicznie co jakiś czas mieszając . Po 2 – 3 minutach dodać cukier , zioła i pieprz z młynka . Przemieszać jeszcze kilka razy i dosłownie w 5 – 7 minut jarzynka jest gotowa . Na koniec dodać pastę z trawy cytrynowej i wymieszać . Zauważyliście , że nie dałam soli ? No to specjalnie . Chciałam zachować smak kopru z jego lekką goryczką pomieszany z cytryną i ze słodkim pieprzem . Piórka kopru powinny być dobrze chrupiące . Jeśli to was zaciekawiło , zapraszam do gotowania .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *