sos pomarańczowy z Porto do ryby
Składniki ;
- sok z 1 dużej pomarańczy
- sok z cytryny
- 100 ml. wina porto , lub innego słodkiego
- sól , pieprz , kurkuma
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 plaska łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki śmietanki słodkiej
- 1 łodyga grubego szczypioru
Wykonanie ;
Przepis pochodzi z Francji z grupy śródziemnomorskich przepisów .Tamtejsze pomarańcze rosną w ogrodach i są bardzo smaczne i pachnące . W rondelku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekany szczypior . Wsypać mąkę i mieszając różą dolewać soki i wino . Dodać przyprawy i miód . Gdy sos będzie odpowiednio gęsty i zagotowany zestawić z ognia i dodać śmietankę . Doprawić wg. własnego smaku , jednak sos ma być słodko – kwaśny . Podawać w sosjerce do każdej ryby smażonej , pieczonej czy też gotowanej na parze .