sos pomarańczowy z Porto do ryby

sos pomarańczowy z Porto do ryby

     Składniki ;

  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • sok z cytryny
  • 100 ml. wina porto , lub innego słodkiego
  • sól , pieprz , kurkuma
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 plaska łyżka mąki ziemniaczanej
  •  pół szklanki śmietanki słodkiej
  • 1 łodyga grubego szczypioru

    Wykonanie ;

Przepis pochodzi z Francji z grupy śródziemnomorskich przepisów .Tamtejsze pomarańcze rosną w ogrodach i są bardzo smaczne i pachnące .  W rondelku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekany szczypior . Wsypać mąkę i mieszając różą  dolewać soki i wino . Dodać przyprawy i miód . Gdy sos będzie odpowiednio gęsty i zagotowany zestawić z ognia i dodać śmietankę . Doprawić wg. własnego smaku , jednak sos ma być słodko – kwaśny . Podawać w sosjerce do każdej ryby smażonej , pieczonej czy też gotowanej na parze .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *