Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

     Składniki ;

  • 2 żółtka wielkości L
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 gram mąki
  • 125 gram zimnego masła
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki od kawy kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 spore jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie

    Wykonanie ;

Taki przepis tylko w podwójnej ilości dostała moja koleżanka 40 lat temu od znajomej Francuzki .

Przepis ma swoje lata , wędruje po Świecie i spełnia swoją rolę – czyli daje uśmiech na twarzy gdy wkładamy pierwszy kęs ciasta do ust . Oczywiście można zmodyfikować dodając więcej jakiegoś aromatu , jednak baza na to kruche ciasto jest świetna . Wychodzi bardzo kruche i smaczne . Tutaj użyłam surowych jabłek , jednak jak ktoś lubi z duszonych , to nic nie stoi na przeszkodzie , żeby ich użyć .

Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę , oprószyć cynamonem i odstawić . Zagnieść szybkie ciasto kruche z podanych powyżej składników . Zawinąć w folię , odłożyć na 10 minut do zamrażalnika . W tortownicy papier lekko posmarować masłem i wyłożyć dno ciastem przyciskając aby było równo wyłożone na całej powierzchni . Pozostawić garstkę ciasta na kruszonkę na wierzch . Na spodzie wyłożyć jabłka i na to kruszymy resztę ciasta . Piekarnik powinien być rozgrzany na 185 st. C. Pieczemy na turboobiegu godzinkę . Po tym czasie wyjąć , ostudzić i zajadać . Pyszna jest na ciepło z lodami .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *