Szybka zupa rybna
Skladniki ;
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- kawalek żeńszenia
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 por
- 4 kawalki różnych ryb-ja dałam filety z dorsza i limandy ( nie czuć rybą )
- 2 słoiczki rosołu z ryby
- 3 ząbki czosnku
- siekana natka pietruszki i koperek
- kubeczek śmietany 12%
- 1 duża łyżka masła klarowanego
- pieprz i trochę soli
Wykonanie ;
Wszystkie jarzyny rozdrobnić w paseczki julienne a pora i cebulę w krążki . Do rondla dajemy masło i szklimy cebulę z porem . Dodajemy pozostle jarzyny i czosnek posiekany drobniutko . Zalewamy rosołem z ryby oraz 3/4 l. wody . Pogotować 5 minut . Dodać rybę pokrojoną w kawałki . Zagotować i wylączyć ogień . W razie potrzeby dodać sól i pieprz . Przykryć pokrywką na 10 minut . Po tym czasie dodać śmietanę i zieleninę . Można podawać z grzankami lub bez niczego .