Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki ;
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 dkg drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z pomarańczy
- 3/4 szklanki mleka
- 2 duże łyżki masła
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- śliwek tyle ile sie zmieści na wierzchu
Wykonanie ;
Umyte śliwki wypestkować krojąc na pół . Z drożdży, mleka , 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn . Do miski wsypać mąkę , cukier , dodać rozczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszać . Na końcu dodać rozpuszczone masło , wyrobić ciasto . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto . Śliwki układać gęsto skórką do dołu,lekko docisnąć . Posypać z wierzchu brązowym cukrem . Piec około godziny w temp 180 st.C. z termoobiegiem .