Tatar z kaparami i ogórkiem słodko – kwaśnym
Składniki ;
- 40 dkg mielonej wołowiny , najlepiej polędwicy
- 4 łodygi szczypioru tzw. młodej cebulki
- 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki lekko pikantnej
- 1 duża łyżka odcedzonych kaparów
- sól i pieprz z młynka
- 6 – 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 średnie korniszony słodko – kwaśne
- 4 żółtka z jajek BIO , czyli po 1 na porcje
- 1 duża łyżka majonezu
Wykonanie ;
Tatara prawie wszyscy lubią , więc podaję tutaj przepis trochę zmodyfikowany wg. przepisów belgijskich i francuskich . Przede wszystkim najważniejsze to dobrej jakości mięso , im chudsze i jaśniejsze tym lepsze ,najlepiej od razu kupić mielone . Szczypior z malutką białą cebulką posiekać drobno tak jak małe papryczki hiszpanskie – one nie są pikantne , ale nadają ciekawy smak . Kapary odcedzić i też dodać do masy oraz oliwę , majonez i sporo soli i pieprzu . Tatar musi być pikantny . Korniszony też siekam , ale zostawiam do dekoracji i nie łączę z masą mięsną . Tatara dzielę na porcje i do każdej daję część posiekanych ogóreczków jak i żółtko . Schładzam w lodówce i podaję na sposób francuski czyli obowiązkowo z sałatą i frytkami lub pieczonymi ziemniakami . Tutaj wybrałam opcję z ziemniakami z piekarnika . Przepis na te pyszne ziemniaki z piekarnika znajdziecie na blogu .