Tatar z kaparami i ogórkiem słodko – kwaśnym

Tatar z kaparami i ogórkiem słodko – kwaśnym

       Składniki ;

  • 40 dkg mielonej wołowiny , najlepiej polędwicy
  • 4 łodygi szczypioru tzw. młodej cebulki
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki lekko pikantnej
  • 1 duża łyżka odcedzonych kaparów
  • sól i pieprz z młynka
  • 6 – 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 średnie korniszony słodko – kwaśne
  • 4 żółtka z jajek BIO , czyli po 1 na porcje
  • 1 duża łyżka majonezu

    Wykonanie ;

Tatara prawie wszyscy lubią , więc podaję tutaj przepis trochę zmodyfikowany wg. przepisów belgijskich i francuskich . Przede wszystkim najważniejsze to dobrej jakości mięso , im chudsze i jaśniejsze tym lepsze ,najlepiej od razu kupić mielone . Szczypior z malutką białą cebulką posiekać drobno tak jak małe papryczki hiszpanskie – one nie są pikantne , ale nadają ciekawy smak . Kapary odcedzić i też dodać do masy oraz oliwę , majonez i sporo soli i pieprzu . Tatar musi być pikantny . Korniszony też siekam , ale zostawiam do dekoracji i nie łączę z masą mięsną . Tatara dzielę na porcje i do każdej daję część posiekanych ogóreczków jak i żółtko . Schładzam w lodówce i podaję na sposób francuski czyli obowiązkowo z sałatą i frytkami lub pieczonymi ziemniakami . Tutaj wybrałam opcję z ziemniakami z piekarnika . Przepis na te pyszne ziemniaki z piekarnika znajdziecie na blogu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *