Tiramisu
Składniki ;
- 250 gram podłużnych biszkoptów
- 500 gram serka Mascarpone
- 4 jajka L
- 1 cukier waniliowy
- 100 gram cukru trzcinowego ( najlepiej )
- 100 ml. likieru Amaretto lub Disaronno
- 250 ml. kawy espresso – dla dzieci robię ze słodką Inką
- szczypta soli
- kakao do posypania – dla dzieci daję utartą czekoladę białą i mleczną
Wykonanie ;
Orginalny przepis włoski na przepyszny odświeżający deser Tiramisu . Składniki powinny być jak zawsze jednakowej temperatury ,dlatego zaczynam od przygotowania i ostudzenia kawy , do której dodaję likier . U mnie Disaronno ,ale może być Amaretto . Odzielamy żółtka od białek . Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch . Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą jajeczną oraz serkami Mascarpone . Ostudzoną kawę wylać na talerz ,maczać lekko biszkopty i układać w naczyniu jeden obok drugiego . Jeśli robicie w wyższym naczyniu – można zrobić po 2 warstwy masy i biszkoptów . U mnie jest jedna warstwa biszkoptów , na którą wyłożyłam masę serową . Część masy włożyłam do rożka i wycisnęłam takie górki . Całość wstawiamy do lodowki pod folią najlepiej na noc , a najmniej na 6 godzin . Przed podaniem posypuję kakao , kroję w kwadraty . W wersji dla nastolatków jest kawa inka słodzona oraz tarta czekolada oraz maliny do ozdoby .