tortilla
Składniki ;
- 6 placków tortilli
- 30 dkg szynki
- pęczek rzodkiewek
- szklanka utartego żółtego sera
- mała puszeczka kukurydzy
- pomidor duży malinowy
- papryka czerwona
- sałata lodowa
- czerwona cebula
- sól , pieprz , suszony lub świeży szczypiorek oraz Piment d”Espelette
- sos czosnkowy – szklanka
- twarożek ziołowy – szklanka
Wykonanie ;
Jak wygląda koń każdy wie – tak samo jest z tortillą , ale wszystko zależy od sosu i dodatków . Pokazałam tutaj dokładnie na zdjęciach mój punkt widzenia i układu graficznego mojej tortilli , która po przekrojeniu jest kolorowa i każdy kawałek posiada całe bogactwo smaków jakie są w niej zawarte . Połączyłam sos czosnkowy z twarożkiem ziołowym z suszonym szczypiorkiem oraz dodałam sporo pieprzu i piment d”Espelette . Jeśli nie macie tej przyprawy to polecam każdą , która jest pikantna jak pieprz Cayenne np. To robi wielkie WOW . Placki smaruję masą twarożku z sosem i przyprawami na całej powierzchni placka . Na to rządkami układam składniki i wszystko posypuję solą , pieprzem i szczypiorkiem . Zawijam ścisło w folię spożywczą każdy oddzielnie i studzę kilka godzin . Przed podaniem kroję w skośne krążki grubości dwóch palców i układam na zimnym półmisku . Można osobno podać resztę sosu . Danie zarówno imprezowe jak i drugie śniadanko do pracy czy na wycieczkę może być dla każdego . Bez krojenia można przechować w lodówce do 2 dni .
Wygląda wybornie!