Zalewajka – czyli żurek z grzybami leśnymi na wędzonym boczku

  • Składniki ;

  • 4 grubsze plastry wędzonego boczku
  • po 1 sztuce : marchew , pietruszka , por , cebula
  • pół selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.7 litra żurku własnej roboty lub kupnego
  • 0.7 litra wody
  • 4-6 grzybki leśne ( podgrzybki )
  • sól,pieprz,majeranek
  • 4 jajka na twardo

    Wykonanie ;

Dzień wcześniej namoczyć grzybki w 0,7 litra wody . Następnego dnia  boczek w plastrach lekko obsmażyć na patelni , przełożyć do garnka . Na tej samej patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną i również przełożyć do garnka . Wszystkie jarzyny utrzeć na tarce na dużych oczkach – ja rozdrabniam w robocie – dodać do garnka . Wszystko zalać 0,7 litra wody z namoczonymi grzybami . Zagotować i gotować około 30 minut na małym ogniu razem z listkami , zielem solą pieprzem i  majerankiem oraz czosnkiem . W tym czasie ugotować jajka na twardo . Pod koniec gotowania zypy dodać żurek . Pogotować jeszcze około 10 minut . Podawać z kawałkiem boczku i jajkiem na twardo . Nie zapomnijcie dodać grzybka na każdy talerz zalewajki .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *