Zalewajka – czyli żurek z grzybami leśnymi na wędzonym boczku
Składniki ;
- 4 grubsze plastry wędzonego boczku
- po 1 sztuce : marchew , pietruszka , por , cebula
- pół selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 0.7 litra żurku własnej roboty lub kupnego
- 0.7 litra wody
- 4-6 grzybki leśne ( podgrzybki )
- sól,pieprz,majeranek
- 4 jajka na twardo
Wykonanie ;
Dzień wcześniej namoczyć grzybki w 0,7 litra wody . Następnego dnia boczek w plastrach lekko obsmażyć na patelni , przełożyć do garnka . Na tej samej patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną i również przełożyć do garnka . Wszystkie jarzyny utrzeć na tarce na dużych oczkach – ja rozdrabniam w robocie – dodać do garnka . Wszystko zalać 0,7 litra wody z namoczonymi grzybami . Zagotować i gotować około 30 minut na małym ogniu razem z listkami , zielem solą pieprzem i majerankiem oraz czosnkiem . W tym czasie ugotować jajka na twardo . Pod koniec gotowania zypy dodać żurek . Pogotować jeszcze około 10 minut . Podawać z kawałkiem boczku i jajkiem na twardo . Nie zapomnijcie dodać grzybka na każdy talerz zalewajki .